Nye kartofler holder sig bedst når de ikke er vaskede, men opbevares med jord på. Men også utrolig let - og ret sjovt at vaske dem i en spand/krukke ved brug af en børste og en boremaskine.
Se hvordan ved at klikke på billedet til højre, hvor lille instrulktions video ses.
Udtrykket "En Heldig Kartoffel" stammer fra danske sørøvere i midten af 1800-tallet. De legede en leg, hvor en kartoffel gik rundt, og personen o midten skulle fange kartoflen. Kiksede han var "kartoflen heldig". Men vidste du:
- Kartoflen kommer fra Inkaerne i Andelsbjergene i det Nordlige Sydamerika
- I 1719 bragte de franske Huguenotter kortoflen til Danmark, da de som protestanter måtte flygte fra det katolske Frankrig
- Det var "kartoffeltyskerne", der fra 1759 satte dyrkningen i gang i Danmark. Hver dansker spiser nu ca. 50 kg kartofler hvert år
- Kartoffel er verdens 3. mest dyrkede grønssag efter ris og hvede (hvis ikke man regner ris og hvede som grøntsag er kartoflen mest dyrkede)
- Kartofler er sunde på grund af lavt fedtindhold, mange kostfibre samt en stor mængde af vitamin b, vitamin c og kalium
- Gemmekartofler kan opbevares fra sommer/efteråret ved høsttid til næste sommer ved korrekt behandling og opbevaring: rette sort, fugtigt og ved en temperatur mellem ca. 4 og 8 grader celcius
- Nye kartofler kan ikke gemmes, da de ikke har skabt skind go derfor er for fugtige. De vil spire eller rådne
- Kartofler tåler ikke lys og slet ikke sollys! Får kartoflerne sollys eller for meget varme danne de - ligesom andre natskyggeplanter, stofferne solanin og chaconin som forsvar mod sygdomme, insekter og planteædere. Dette ses ved at kartoflerne bliver grønne
- Solanin og chaconin er giftstoffer, der kan give ubehag og hovedpine, kvalme, malepine osv., men for ikke-underernærede er det sjældent livstruende
- Man bør derfor undgå grønne kartofler som fødevare, men som sættekartoffel har det ingen betydning